São Jacinto fiets tocht

São Jacinto fiets tocht

De fietstocht is 60 km en duurt ongeveer 4 a 5 uur (het is mogelijk om de tocht in te korten). Het loopt langs de lagune van de Ria de Aveiro over zowel verharde als onverharde wegen met weinig verkeer. Wat de lagune zo bijzonder maakt is het feit dat het een brak water lagune is. Dit trekt veel vogels aan waaronder verschillende soorten oevervogels die hier een ideale plek vinden om tijdelijk te verblijven. Zo kun je ooievaars en flamingo’s tegen komen. Je fiets door een open landschap en er zijn vele redenen om even te stoppen en eventueel een foto te maken. Zoals de typische zoutvelden maar ook de boerenakkertjes en de kleine vissers haventjes waarvan het lijkt alsof ze in de tijd stil zijn blijven staan…

Als we op onze bestemming zijn aangekomen dan is er tijd om op een gezellig terrasje neer te strijken of om in het plaatselijke vis restaurant een heerlijk super vers visje te eten!

De fietstocht is toegankelijk voor het hele gezin!

De rivier Ria de Aveiro mondt in Aveiro uit in de zee. Daarbij creëert het een lagune achting gebied met brak water. De rivier maakt dat voor de kust van Aveiro zich een landtong heeft gevormd waarvan Sao Jacinto een schiereiland vormt. Tussen Aveiro en Sao Jacinto vindt je een gebied met een sterke eb en vloed werking waar zoutvelden zijn gecreëerd. Ook is het gebied rijk aan vogels die hier neerstrijken tijdens hun trektocht. De bevolking leeft hier van oorsprong enerzijds van landbouw en anderzijds van visserij. Ook gingen ze er vroeger op uit met bootjes die ze molicieiros noemen en waarmee ze algen visten die gebruikt werden om het land te bemesten. De fietstocht laat je kennis maken met dit rijke kustgebied die je tegelijkertijd een hele andere kant van de kust streek laat zien dan de vertrouwde stranden. Het stadje Aveiro, waarvandaan de tocht start, heeft een historisch binnen stadje en staat bekent om zijn jugendstil architectuur. Sao Jacinto, waar de tocht eindigt, is een geïsoleerd vissersdorpje die nog steeds een hechte gemeenschap kent en waar je de vissers kan gade slaan die met hun bootjes op de rivier vissen.

meer informatie via info@tugar.nl