Fietsen

Fietsen

Fietsen wordt steeds populairder in Portugal en dat is fijn want op deze manier komen er steeds meer fiets mogelijkheden.

Tugar organiseert verschillende soorten fietstochten zoals fietsen over de oude spoorlijnen, fietsen door het Caramulo gebergte, fietsen over de hoogvlakte van de Serra de Freita of fietsen door het kustgebied naar het schiereiland São Jacinto! Ook is het mogelijk om samen met de klant een meerdaagse tocht te organiseren waarbij wij de logistiek op ons nemen.

We hebben al onze mogelijkheden om te fietsen in Portugal op een nieuwe site samengebracht. Neem dus snel een kijkje op www.tugarbybike.com om alle dagtochten en de fietsreizen die we organiseren te ontdekken!

Fietstocht over de oude spoorlijn

De Ecopista Linha do Vouga loopt door de vallei van de rivier de Vouga, tussen Viseu en Sernada do Vouga, in Midden-Portugal. De totale afstand is ongeveer 80 km. Deze oude spoorlijn, die in 1914 open ging, is in 1990 gesloten. Vanaf 2009 zijn delen omgedoopt tot wandel- en fietspaden. Op dit moment is zo goed als het hele traject af.
De ecopista Linha do Vouga kronkelt door een afwisselend landschap met kleine gehuchtjes, waarbij je steeds vergezeld wordt door de rivier de Vouga. Je fietst over prachtige oude bruggen en door kleine tunneltjes. Onderweg word je getrakteerd op mooie uitzichten over de vallei.
Ondanks dat je door een bergachtig landschap fietst, zijn er geen al te grote niveauverschillen. De tocht die Tugar verzorgt beslaat ongeveer 30km van het traject en gaat richting Sernada do Vouga, zodat we de daling in ons voordeel hebben. De route bestaat deels uit onverharde en deels uit verharde paden.
Halverwege nemen we een pauze voor een hapje en een drankje in een tot cafeetje omgebouwd oud stationnetje. Aangekomen in Sernada is het tijd voor een frisse duik in de dan al vertrouwde Vouga rivier.

Meer weten? Mail ons: info@tugar.nl of neem een kijkje op www.tugarbybike.com

Mountainbiken in het Caramulo gebergte

Het Caramulo gebergte, gelegen in het binnenland van midden Portugal, is een schitterende plek om te mountainbiken.

In het gebergte kan je volop genieten van de afwisselende natuur. De tocht gaat over kleine weggetjes waarbij verschillende dorpjes worden aangedaan en waarbij je ook de schitterende natuur kan bewonderen met zijn onvoorstelbare gradatie aan groene kleur tinten gevormd door de bladeren, de akkertjes, het mos en de korstmossen die op de bomen groeien. Deze laatste zijn een teken van de zuiverheid van de lucht kwaliteit, een bekend aspect van dit gebergte.

We mountainbiken naar het Caramulinho, dit is het hoogste punt van het gebergte en is 1076,57 meter hoog. Hiervandaan kun je bij helder weer de zee zien en, tot in de lente, de besneeuwde toppen van het verderop gelegen Estrela gebergte.

De Caramulo is bijna een geheime plek, verleidelijk door zijn diversiteit aan scenario’s, de geborgenheid van zijn dalen en de vergezichten vanaf de toppen!

De tochten worden aangepast aan de behoefte en capaciteiten van de deelnemers

Na afloop genieten we van een lokaal hapje en drankje!

Meer weten? Mail ons: info@tugar.nl  of kijk op www.tugarbybike.com

Fietsen over de hoogvlakte de Serra de Freita

In de Serra de Freita is het mogelijk om met een mountain bike een rondrit te maken over de hoogvlakte van het gebergte dat midden in het geologisch natuurpark ligt. Het betreft een makkelijke route van ongeveer 23 km (3u30) die door verschillende oude dorpjes loopt en waarbij verschillende geologisch verschijnselen waar te nemen zijn, zoals de 75 meter hoge waterval (een van de hoogste van Europa, buiten Scandinavië en de Alpen), de ‘Pedras Parideiras’ letterlijk vertaalt de bevallende stenen, een zeldzaam geologisch fenomeen dat alleen op deze plek en in Rusland dicht bij St. Petersburg voorkomt. Onderweg is het heel goed mogelijk om loslopende dieren tegen te komen, zoals de beroemde arouquense koeien, paarden of een herder met zijn kudde.

De route loopt voornamelijk over asfalt wegen en onderweg is er tijd voor een kleine versnapering en, mocht het weer dat toestaan, een duik in de rivier. Tijdens de fietstocht word je begeleid door een gids. De route kan aangepast worden aan de behoeftes van de deelnemers!

Meer weten? Mail ons: info@tugar.nl of neem een kijkje op www.tugarbybike.com

Fietsen door het kust gebied naar São Jacinto

De rivier Ria de Aveiro mondt in Aveiro uit in de zee. Daarbij creëert het een lagune achting gebied met brak water. De rivier maakt dat voor de kust van Aveiro zich een landtong heeft gevormd waarvan Sao Jacinto een schiereiland vormt. Tussen Aveiro en Sao Jacinto vindt je een gebied met een sterke eb en vloed werking waar zoutvelden zijn gecreëerd. Ook is het gebied rijk aan vogels die hier neerstrijken tijdens hun trektocht. De bevolking leeft hier van oorsprong enerzijds van landbouw en anderzijds van visserij. Ook gingen ze er vroeger op uit met bootjes die ze molicieiros noemen en waarmee ze algen visten die gebruikt werden om het land te bemesten. De fietstocht laat je kennis maken met dit rijke kustgebied die je tegelijkertijd een hele andere kant van de kust streek laat zien dan de vertrouwde stranden. Het stadje Aveiro, waarvandaan de tocht start, heeft een historisch binnen stadje en staat bekent om zijn jugendstil architectuur. Sao Jacinto, waar de tocht eindigt, is een geïsoleerd vissersdorpje die nog steeds een hechte gemeenschap kent en waar je de vissers kan gade slaan die met hun bootjes op de rivier vissen.

De tocht is 60 km en duurt ongeveer 4 uur (het is mogelijk om de tocht in te korten). Het loopt langs de lagune van de Ria de Aveiro over zowel verharde als onverharde wegen met weinig verkeer. Wat de lagune zo bijzonder maakt is het feit dat het een brak water lagune is. Dit trekt veel vogels aan waaronder verschillende soorten oevervogels die hier een ideale plek vinden om tijdelijk te verblijven. Zo kun je ooievaars en flamingo’s tegen komen. Je fiets door een open landschap en er zijn vele redenen om even te stoppen en eventueel een foto te maken. Zoals de typische zoutvelden maar ook de boerenakkertjes en de kleine vishaventjes die lijken in de tijd stil te zijn blijven staan.

Als we op onze bestemming zijn aangekomen dan is er tijd om op een gezellig terrasje neer te strijken of om in het plaatselijke vis restaurant een heerlijk super vers visje te eten!

De fietstocht is toegankelijk voor het hele gezin!

Meer weten? Mail ons: info@tugar.nl of neem een kijkje op www.tugarbybike.com