Fietsvakanties in Portugal

Fietsvakanties in Portugal

Wie van fietsen houdt heeft in Portugal, met zijn geo-morfoligische, landschappelijke en culturele eigenschappen, een ruime keuze aan opties. De keuze hangt voornamelijk af van het jaargetijde en de capaciteiten en interesses van de deelnemer.

Tugar organiseert basis tochten van een dag en meerdaagse reizen langs door ons ontworpen routes.

Hiervoor gebruiken we mountainbikes die aangepast zijn voor verharde en onverharde wegen. De moeilijkheidsgraad van de activiteiten gaat van gemiddeld tot gemiddeld/zwaar.

We hebben al onze mogelijkheden om te fietsen in Portugal op een nieuwe site samengebracht. Neem dus snel een kijkje op www.tugarbybike.com om alle dagtochten en de fietsreizen die we organiseren te ontdekken!

Naast de tochten die van de te voren door ons zijn uitgestippeld, organiseren we ook tochten die op maat zijn gemaakt, gebaseerd op de wensen van de klant en aangepast aan de condities van de te bezoeken regio’s. Het organiseren van dit soort tochten heeft ons veel geleerd over het land en welke zones het meest geschikt zijn om meerdaagse fietstochten te maken.

De Regio’s

De kust, in zijn geheel een vlak gebied, is een goede optie om door Portugal te fietsen, gebruikmakend van de vele ecopistas en secundaire wegen die langs de brede zandstranden van de Atlantische oceaan lopen. De overheersende windrichting komt vanuit het noord/noordoosten, daardoor is het aan te raden om van het noorden naar het zuiden te fietsen. Het beste jaargetijde is tussen maart en oktober.

 

O Minho, waarschijnlijk het vochtigste en groenste gedeelte van het land, bestaat uit een reliëf van lage bergen. De kleine valleien van deze regio, die de beroemde vinho-verde produceren, zijn in de zomer behoorlijk warm. Het is dan ook aan te raden hier rekening mee te houden mocht men in de zomer door dit gebied willen fietsen.

Trás-os-Montes, ook wel ‘het koude land’ genoemd, is een gebied met hoogvlaktes en lage bergen, droog en weinig bebost. De temperatuur verschillen tussen de zomer en de winter zijn groot. De economie drijft hier op de productie van vlees, kaas, noten, olijfolie en gerookte vleeswaren. De lokale cultuur is levendig en sterk aanwezig, De dorpjes en kleine stadjes zijn goed onderhouden en markeren het schitterende landschap.

As Beiras in midden Portugal, worden in het noorden door de Douro rivier en in het zuiden door de Taag begrensd. Het is een regio met hoge graniet massieven waar de kastelen het grensgebied aanduiden. Hier kunnen fietsliefhebbers hun grootste uitdagingen vinden. Zonder de zware top beklimmingen zoals die in andere bergen, bijvoorbeeld de Pyreneeën en de Alpen voorkomen, ligt de uitdaging hier in het grote hoogteverschil van de dalingen en de beklimmingen. Er is een goed weg oppervlak voor de verharde weg trajecten en daarnaast zijn er trajecten van 200km, 350km en zelfs 550km over onverharde wegen. Deze laatste creëren een interessante symbiose tussen de wielersport en de natuur. Het is een regio waar de cultuur, de gastronomie en het landschap markerend zijn.

In het Zuiden, tot slot, komen we in de Alentejo, met zijn lage bergen en grote vlaktes, waar de kurkbomen, olijfbomen en wijngaarden het landschap domineren. Deze regio leent zich ook uitstekend voor grote fietsuitdagingen. Er zijn vele kleine secundaire wegen en lange onverharde weggetjes die door het glooiende landschap lopen. In het uiterste zuiden vormt de bergketen, die met een lengte van ongeveer 200km langs de kust loopt, een klein paradijs voor de fietsliefhebber. De regio staat bekend om zijn gastronomie, een van de rijkste en authentiekste die er in Portugal te vinden is. In de zomer is het hier normaal gesproken erg warm waardoor de beste tijd om hier te komen fietsen tussen oktober en juni is.

Wanneer we door Portugal reizen kunnen we dat op drie verschillende soorten trajecten doen; verharde (asfalt) wegen, onverharde wegen of een mix van verharde wegen en onverharde wegen.

De verharde wegen lenen zich goed voor aangepaste recreatie fietsen die zijn uitgerust voor lange afstanden. Dit soort recreatie fietsen is de laatste jaren zeer populair geworden in Portugal. De kleine binnenwegen in het binnenland van Portugal en de minder stedelijke gebieden aan de kust hebben de ideale condities voor deze soort fietsactiviteit. Een opmerking die hier wel gemaakt dient te worden is dat het doorkruisen van de sommige meer stedelijke gebieden en hoofdwegen een minder interessante uitdaging is vanwege het intense verkeer en de afwezigheid van fietspaden.

In Portugal bestaat er een uitgebreid netwerk van onverharde wegen die door de bergen, over de vlaktes en hoogvlaktes lopen, waardoor het mogelijk is om intens kennis te maken met de natuur. De laatste paar jaren hebben verschillende organisaties en individuele fietsers grote trajecten uitgezet met lengtes van 200km tot 550km die het mogelijk maken om 8 tot 10 daagse reizen te maken. Op dit soort wegen is het maken van meerdaagse reizen zonder logistieke ondersteuning niet aan te raden.

De gemixte routes met zowel verharde als onverharde wegen zijn waarschijnlijk de routes die zich het best lenen voor diegene die door Portugal willen reizen, verschillende plekken willen bezoeken en zo het land willen leren kennen. Deze routes zijn niet zo intens als de routes van onverharde wegen en niet zo monotoon als de routes van verharde wegen. De gemixte routes zijn flexibel genoeg om een traject uit te kunnen zetten die langs de verschillende plaatsen komen die we zouden willen bezoeken. De monumenten, rivierstrandjes, stadjes en historische dorpjes liggen binnen het bereik. Ook het overnachten in verschillende kleine lokale accommodaties langs de route is bij deze optie makkelijker haalbaar zodat het gebruik van transfers tussen de accommodaties en het start/eind punt van de traject zo veel mogelijk vermeden kan worden. Het zijn dit soort routes die onze voorkeur hebben.

MODUS OPERANDI:

Tugar organiseert fietsreizen op maat waardoor het in staat is om verschillende, op de persoonlijke voorkeuren van de klant afgestelde opties aan te bieden. Zoals:

Vaste standplaats. Vanuit één en de zelfde accommodatie organiseren we verschillende routes van een dag met een totaal van tussen de 2 en de 4 dagen, afhankelijk van de regio, met of zonder transfer tussen het start/eindpunt van de tocht en de accommodatie. Dit kan herhaalt worden in een andere regio. Deze optie is geschikt voor diegenen die het niet prettig vinden om iedere dag van accommodatie te wisselen.

Regionaal. We organiseren korte tochten van 2 à 4 dagen binnen een regio en we fietsen van accommodatie naar accommodatie. Dit herhalen we in een andere regio, waarbij we ons via een transfer verplaatsen tussen de verschillende regio’s. Deze optie is geschikt voor diegenen die een groter gedeelte van Portugal willen leren kennen.

Lange tochten. Bij deze optie zijn we daadwerkelijk al fietsend aan het reizen. We rijden van accommodatie naar accommodatie waarbij we zo min mogelijk gebruik maken van transfers. Tugar heeft drie uitgestippelde routes die aan dit concept voldoen. Iedere route duurt ongeveer 7 dagen en ze bevinden zich in het Douro gebied, de Beiras en Alentejo.

Vanwege logistieke redenen, assistentie- en accommodatie mogelijkheden, geeft Tugar de voorkeur aan kleine groepen van tussen de 3 à 6 personen.

Bij alles opties verzorgt Tugar de bagage transfers en verleent technische en persoonlijke assistentie gedurende de fietstochten.

Bij sommige opties is het mogelijk om ook andere activiteiten te ondernemen, zoals paardrijden, kayakken, wandelen en het bezoeken van interessante plaatsen.

De accommodatie mogelijkheden zijn gevarieerd en altijd afhankelijk van het aanbod in de betreffende regio. De fietsvakanties die Tugar organiseert lopen door gebieden waar het accommodatie aanbod schaars kan zijn. Hierdoor is het noodzakelijk om de vakantie ruim van te voren te boeken. Om een op maat gemaakt aanbod te kunnen organiseren hebben wij ruim van de tevoren de volgende gegevens nodig:

Informatie deelnemers

Het aantal deelnemers en gewenste kamers. N.B. soms is het voor de uitvoer van de activiteit noodzakelijk om twee- of driepersoonskamers te delen.

Het aantal dagen en de mogelijke data. Het gunstigst is om het aantal dagen te bepalen en een zekere flexibiliteit in de aankomst en vertrek datum te behouden. Dit in verband met de beschikbaarheid van de accommodaties.

Soort fiets en soort route. De fietsen die Tugar voor deze activiteiten beschikbaar heeft zijn mountainbikes met een aluminium fietsframe (M of L), wiel 29”, voorwielophanging van 100mm, hydraulische schijfremmen en een versnellingssysteem van 3×9. De banden zijn geschikt voor verharde en onverharde wegen, afhankelijk van de gekozen optie.

Als de activiteit wordt uitgevoerd met fietsen van de deelnemer, dan hebben we de volgende informatie nodig: wiel grote, banddikte en afstand tussen de assen.

Fysieke conditie en moeilijkheidsgraad van de routes. Het is essentieel om door te geven wat de lichamelijke conditie van de deelnemers is en welke afstanden en hoogteverschillen haalbaar zijn.

De regio waar de activiteit plaats vindt. De regio keuze is afhankelijk van de het soort route die men wil fietsen. Enige flexibiliteit hierbij is daardoor noodzakelijk.