Duiken

Duiken

Duiken in het Luiz Saldanha Natuurpark: Ontdek een heel nieuwe wereld!

Ben je een natuurliefhebber en op zoek naar een avontuur dat je buiten de gebaande paden brengt? Kom dan duiken in het natuurpark Luiz Saldanha, een ongerept paradijs aan de kust van Portugal. Hoewel veel bezoekers komen om de schilderachtige paden van het park te bewandelen of te luieren op de zandstranden, weten maar weinigen van de verborgen schatten die onder de golven liggen. Dat klopt – het natuurpark Luiz Saldanha is de thuisbasis van het meest levendige en diverse zeeleven in heel Europa, waardoor het de perfecte bestemming is voor een duikavontuur. Van kleurrijke vissen tot majestueuze zeepaardjes, het kristalheldere water van het park biedt een kijkje in een wereld die slechts weinigen kunnen ervaren. Dus maak je klaar om de verborgen juwelen van het Luiz Saldanha Natuurpark te ontdekken – je onderwateravontuur wacht!

Het Natuurpark Luiz Saldanha

Het Natuurpark Luiz Saldanha is gelegen aan de kust van Portugal, ongeveer 30 kilometer ten zuiden van Lissabon. Dit park is vernoemd naar de Portugese bioloog Luiz Saldanha, die bekend stond om zijn baanbrekende werk op het gebied van mariene ecologie.
De oppervlakte van het park beslaat meer dan 16.000 hectare en omvat zowel land als zee. Het landschap bestaat uit steile kliffen, glooiende heuvels en uitgestrekte zandstranden. Het is de thuisbasis van een overvloed aan flora en fauna, waaronder meer dan 200 vogelsoorten en 1500 plantensoorten.
Maar wat het Natuurpark Luiz Saldanha echt bijzonder maakt, is het onderwaterleven. Het park herbergt meer dan 1000 soorten zeedieren en planten, waardoor het een van de meest biodiverse mariene ecosystemen van Europa is.

De onderwaterwereld van het park

Duiken in het Natuurpark Luiz Saldanha is als het betreden van een andere wereld. Onder de golven vind je een kleurrijke, levendige en verrassende omgeving die vol zit met leven.
Een van de meest opvallende kenmerken van het onderwaterlandschap zijn de grote rotsformaties. Deze rotsen vormen een thuisbasis voor een verscheidenheid aan zeedieren, waaronder octopussen, kreeften en zeesterren.
Een andere opvallende eigenschap zijn de zeegrasvelden. Deze velden zijn een belangrijke voedselbron en leefgebied voor een breed scala aan zeedieren, waaronder zeepaardjes, roggen en zeeschildpadden.

Duikmogelijkheden in het park

Er zijn duikmogelijkheden voor duikers van alle niveaus, van beginners tot ervaren duikers.
Een van de meest populaire duiklocaties is de Jardim das Gorgónias, ook bekend als de “Gorgonian Garden”. Deze duikplek is genoemd naar de prachtige gorgonen, ook wel zachte koralen genoemd, die hier in overvloed groeien. Andere populaire duiklocaties zijn de Lagosteiros en de Pedra do Leão.
Het park biedt ook nachtduiken aan, waarbij je getuige kunt zijn van het nachtelijke leven van het zeeleven. Nachtduiken zijn een onvergetelijke ervaring en bieden een nieuw perspectief op de onderwaterwereld.

Tugar werkt al jaren samen met een duikschool die duiklessen verzorgt in het Natuurpark Luiz Saldanha. Zij bieden een eerste ervaring met het duiken aan zodat je op een ontspannen manier kennis kan maken met deze activiteit en kan genieten van alle pracht die dit onderwater park te bieden heeft.

De beste tijd om te gaan duiken in het Natuurpark Luiz Saldanha

Het Natuurpark Luiz Saldanha is het hele jaar door geopend voor duikers, maar de beste tijd om te gaan duiken is van juni tot oktober. Tijdens deze maanden zijn de watertemperaturen aangenaam en is het zicht onder water het beste.
Buiten deze maanden kunnen de watertemperaturen dalen tot 14 graden Celsius en kan het zicht onder water beperkt zijn.

Duiken, welke uitrusting heb je nodig?

Als je gaat duiken in het Natuurpark Luiz Saldanha, heb je een aantal essentiële uitrusting nodig om je duikervaring zo comfortabel en veilig mogelijk te maken.
Een van de belangrijkste stukken uitrusting is een wetsuit. Het water in het park kan behoorlijk koud zijn, zelfs tijdens de zomermaanden, dus het is belangrijk om een wetsuit te dragen om warm te blijven.
Andere essentiële uitrusting zijn een duikbril, snorkel en vinnen.

Al dit materiaal wordt door de duikschool verzorgd, het enige wat je mee hoeft te nemen is zwemkleding voor onder de wetsuits, een handdoek en droge kleren voor na afloop van de activiteit.  Er is een mogelijkheid om te douchen.

Het zeeleven dat je kunt verwachten

Het Natuurpark Luiz Saldanha is de thuisbasis van een verbazingwekkende verscheidenheid aan zeeleven. Tijdens het duiken kun je een breed scala aan zeedieren tegenkomen, waaronder octopussen, zee-egels, zeepaardjes en roggen.
Een van de meest indrukwekkende bewoners van het park zijn de manta’s. Deze majestueuze wezens kunnen tot 7 meter breed worden en zijn een onvergetelijk gezicht tijdens een duik.

Andere activiteiten in en rond het park

Als je even genoeg hebt van het duiken, zijn er tal van andere activiteiten te doen in en rond het Natuurpark Luiz Saldanha. Zo kun je coasteeren, kajakken, grotten bezoeken, snorkelen, dolfijnen spotten, wandelen of een mountainbike huren om de omgeving op eigen houtje te verkennen.

Vanaf 110€ pp

Wil je meer weten? Mail dan  naar info@tugar.nl